Domaći vinski stručnjaci okupljeni pod okriljem časopisa Akademija uz partnerstvo Vivat finih vina, odabrali su šampione graševine u dosad najopsežnijem kušanju hrvatskih graševina. Prestižnu titulu šampiona na ovom ocjenjivanju osvojila je vrhunska graševina Vina Belje berbe 2011.
Graševina je najznačajnija vinska sorta kontinentalne Hrvatske, a uvjerljivo vodi u prodajnim rezultatima svih hrvatskih vinskih sorti zajedno. Na prostoru od Plešivice preko Zagorja i Međimurja pa sve do Podunavlja u vinogradima dominira upravo graševina.
Od vina za gemište, graševina u zadnjih nekoliko godina prerasta u moderno vino spremno za svjetsko tržište. U ovoj pravoj renesansi graševine najvažnije mjesto zauzima berba 2011. u kojoj primat u kvaliteti drže Vina Belje.
Iznimna kvaliteta beljske graševine vezana je uz specifičnost baranjskog terroira i posebnu brigu o vinogradima. Padine Banovog brda okrenute prema jugu idealne su lokacije upravo za vinograde graševine o kojima se brinu iskusni vinogradari koji lozu čuvaju tijekom cijele godine jer u Belju vjerujemo da vina nastaju u vinogradu.
Berba graševine je isključivo ručna, a proizvodnja vina se odvija u suvremenoj vinariji smještenoj u srcu vinograda. Upravo moderna tehnologija donijela je novi zamah u proizvodnji beljske graševine, a zbog svježine i izraženih karakteristika sorte berba 2011. predstavlja novu mladost graševine Vina Belje.