Belje je pustilo u rad novi toster za soju (postrojenje za termičku obradu soje) u Tvornici stočne hrane u Dardi. Ovo je najveći toster soje u regiji, kapaciteta od 5 tona na sat koji će osiguravati dovoljne količine tostirane soje za potrebe svinjogojske i govedarske linije na kojima se proizvodi stočna hrana za farme Belja, Vupika, PIK Vinkovaca te za brojne farme kooperanata.
Damir Leko, predsjednik Uprave Belja, ovu investiciju ističe kao ključnu za daljnji rast i razvoj stočarske proizvodnje u kompanijama koje su početkom veljače postale dio Grupe Podravka.
„Naša tvornica ima ukupni kapacitet 185.000 tona i predstavlja sponu između vlastite proizvodnje sirovina i stočarstva. Toster je zapravo baza za cjelokupnu proizvodnju i osigurava nam bolju kvalitetu hrane u kojoj koristimo soju s domaćih oranica. Ova investicija, zajedno sa stanicom za tretman sirovina, koja će biti puštena u pogon do kraja ožujka obilježava početak novog investicijskog ciklusa pod upravljanjem Podravke Agri“ naglasio je Leko.
Davor Ergović, direktor Tvornice stočne hrane, istaknuo je važnost tostirane soje za stočnu hranu: „U svim našim proizvodima koristimo soju s vlastitih oranica koja je vrlo vrijedno proteinsko i energetsko krmivo. Punomasno tostirano zrno soje zadrži oko 35% sirovih proteina i visoko vrijedne aminokiseline, a tostirana soja poboljšava probavljivost i hranidbenu vrijednost krmiva. Naš toster predstavlja novu generaciju tehnoloških rješenja u proizvodnji, velik dio upravljanja je kompjuteriziran, a na početku postrojenja je instaliran prečistač koji izdvaja sve primjese. Soja se termički obrađuje na visokim temperaturama pa sigurne radne uvjete jamče brojni senzori koji dojavljuju sve izmjene temperature, tlaka i protoka u postrojenju.“