Zagreb, 11. srpanj 2013. – U Akademiji vina u Zagrebu, u četvrtak 11. srpnja 2013. Vina Belje su ugostiteljima, vinskim kritičarima, novinarima i blogerima predstavila cjelokupnu liniju graševine berbe 2012. koja je upravo izašla na tržište. Nakon vrlo uspješne berbe 2011. koja je označila novi smjer graševine iz Podunavlja popularno nazvan nova mladost graševine, berba 2012. predstavlja još inspirativniju, posebniju i uzbudljiviju graševinu od one godinu dana ranije.
Prezentacija i degustacija graševine osmišljena je kao putovanje kroz vrijeme koje je započelo berbom 2012., nastavilo se kroz berbu 2011., nakon čega je uslijedila šampionska graševina iz 2006. a potom i arhivski uzorci iz 1989., 1979. i 1965. Ova jedinstvena vertikalna degustacija prezentirala je više od 50 godina očuvane vinske povijesti Belja čija je kruna upravo berba 2012.
Suzana Zovko, enologinja Vina Belje upoznala je prisutne s poviješću podruma i karakteristikama beljske graševine, a Željko Suhadolnik, urednik Svijeta u čaši i jedan od najboljih poznavatelja graševine u Hrvatskoj, predstavio je graševinu kao svjetski priznatu i najznačajniju vinsku sortu u Hrvatskoj. Tijekom druženja uz selekciju graševina sljubljena su i odabrana jela iz hrvatskoga Podunavlja za koja su se pobrinuli kulinarski majstori iz restorana Kormoran, smještenog u samom srcu Kopačkog rita.
Iznimna kvaliteta beljske graševina, posebice u zadnje dvije godine, rezultat je vrhunske tehnologije i kontinuiranih ulaganja u Vina Belje i ručne berbe na svih 600 hektara vinograda. Smještaj najmodernije vinarije u ovom dijelu Europe, vinarije Vina Belje u samim vinogradima presudan je za očuvanje kvalitete grožđa i brzu preradu uz pomoć najsuvremenije tehnologije, te stvaranje prepoznatljive graševine, vina dostojnog prinčeva, autentičnog vina hrvatskoga Podunavlja.
Vrhunska graševina Vina Belje berbe 2012. je svježe, ali istovremeno bogato vino jasnog regionalnog identiteta koje najbolje prezentira regiju iz kojeg dolazi. Lepršavo, ugodno i vrlo pitko vino, prema komentarima prisutnih, upravo je idealno za sljubljivanje s laganim ljetnim specijalitetima i uživanje u dobrom društvu.