Tijekom boravka u Hrvatskoj Oz Clarke posjetio hrvatsko Podunavlje gdje je u Vinima Belje kušao graševine berbe 2012. koja se pripremaju za izlazak na tržište
Oz Clarke, najpriznatiji vinski kritičar u Velikoj Britaniji i jedan od najutjecajnijih vinskih stručnjaka u svijetu, jučer i danas bio je gost Vina Belje gdje je sudjelovao u kušanju vina i prezentacijama Vina Belje.
Oz Clarke je kao vinski kritičar Hrvatsku prvi puta posjetio 2009. godine. Svoju zaljubljenost u vina opisao je rečenicom „Vino je užitak i omogućuje ljudima sretniji život.“ Svoj vinski entuzijazam već dugi niz godina uspješno prenosi širom Velike Britanije i svijeta te je autor brojnih knjiga ali i prve „vinske televizije“ u Engleskoj.
Prema njegovim riječima graševina Belje se posebno ističe svojom kvalitetom u zadnje dvije godine što je rezultat kontinuiranih ulaganja u Vina Belje. Graševina je u Slavoniji i u Podunavlju već više od 300 godina i najbolje reflektira prirodno bogatstvo ove regije i poseban je potencijal za izvozna tržišta i to upravo pod imenom graševina.
Berba 2011. prva je berba proizvedena u novoj vinariji u koju je uloženo 150 milijuna kuna i koja je smještena usred 600 hektara vinograda na najboljim položajima južnih padina Banovog brda, svega nekoliko kilometara udaljenih od, jedne od najvećih europskih rijeka, Dunava. Ručna berba svih 600 hektara čuva najbolje u grožđu, a smještaj vinarije u vinogradima presudan je za brzu preradu uz pomoć najmodernije tehnologije čime enolozi stvaraju prepoznatljivu graševinu, princa hrvatskoga Podunavlja.
Kako je Clarke istakao tijekom kušanja berbe 2012. koja će se naći na tržištu krajem svibnja, graševina Vina Belje je svježe vino, ali i dalje izuzetno bogato što je važna karakteristika graševine. Izražajni zeleni odsjaji u svijetlo zlatnim nijansama i punoća ove graševine odražavaju mjesto njenog nastanka prilikom kušanja (taste of place). Zaključio je kako je berba 2012., iako je bila izuzetno zahtjevna vinogradarska godina, stvorila još inspirativniju, posebniju i uzbudljiviju graševinu od one godinu dana ranije.
Kao vrsni poznavatelj svjetske vinske scene Oz Clarke se osvrnuo i na potencijale Hrvatske kao vinske zemlje. „Sve vinske regije Hrvatske su mi izuzetno interesantne, od Dalmacije do Podunavlja, svaka regija ima svoju posebnost i karakteristična vina koja predstavljaju „taste of place“, a kod bijelih vina to su definitivno malvazija i graševina. Vina Hrvatske predstavljaju uzbudljivi mozaik vina koji svijet polako otkriva.“