U Baranji, regiji bogate tradicije i isprepletenih kultura, vrijedne ruke starih majstora ručno proizvode Baranjski kulen, deliciju od najboljih dijelova domaćeg svinjskog mesa i birane mljevene crvene paprike.
Za lokalne ljude, Baranjski kulen je ponos i simbol blagostanja, delicija u kojoj se uživalo za posebne prilike, a recepture i tajne pripreme se kroz stoljeća prenose s koljena na koljeno. Upravo iz tog razloga Baranjski je kulen, kao autentični proizvod hrvatskoga Podunavlja, zaštićen proizvod s oznakom geografskog porijekla.
Od odabira najboljih komada svinjskog mesa, pripreme nadjeva, punjenja u prirodni ovitak (katicu) do dimljenja svaki je komad kulena ručni rad.
Nakon zrenja od nekoliko mjeseci Baranjski kulen BELJE postiže svoj prepoznatljivi i vrlo cijenjen izgled i okus što potvrđuju i najnovije zlatne medalje na Kulenijadi 2013. u Jagodnjaku te zlatna medalja za kvalitetu na ocjenjivanju kvalitete mesa i proizvoda od mesa u sklopu 80. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.
Pored Baranjskog kulena iznimne rezultate na ocjenjivanju Novosadskog sajma ostvarila je i Dimljena slanina Belje koja je osvojila Veliku zlatnu medalju za kvalitetu.